terug
terug
Forelia variegator mannetje, bovenkant 22-06-2013
Forelia variegator

Dit is de onderkant van het mannelijk exemplaar van eerste pagina. Contrast en scherpte zijn op deze afbeelding verhoogd om de details beter zichtbaar te maken. De korte, dikke palpen met de kegelvormige uiteinden vallen op. Ook de uiteinden van de eerste twee pootparen zijn typerend verdikt.

Bij het mannetje liggen de nappenplaten tegen de vierde epimeren aan, ze zijn met de diepe, ovale geslachtsopening versmolten. Zie ook de detailafbeelding linksonder.

Bij de achterpoten zijn de laatste leden (IVP6) aangepast, mogelijk om de poten van een vrouwtje vast te houden tijdens de paring. De vierde leden (IVP4) zijn verdikt en op de afbeelding rechtsonder is te zien dat daar bij F. variegator twee grotere, brede "haren" op staan: de zogenaamde zwaardborstels. Op die afbeelding lijkt IVP6 korter dan het is, omdat het pootlid naar ons toe gericht is.


Forelia variegator, mannetje - detail nappenplaten 22-06-2013
Detail van de foto boven: de nappenplaten.
Forelia variegator, mannetje - detail achterpoot 22-06-2013
Detail van andere foto: de twee zwaardborstels op IVP4.Hier onder een paar microscoopfoto's van deze watermijt. De afbeelding rechtsonder is een detailuitsnede van de foto linksonder. Let op de twee zwaardborstels op IVP6. Achter die borstels zijn twee doorns te onderscheiden, die op een foto verder naar onderen links duidelijker zijn afgebeeld. Ook de twee borstels op IVP4 zijn vaag te onderscheiden. Aan IVP5 zitten 6 zwemharen, net zoals Viets beschrijft (1936, p. 358).

Forelia variegator, mannetje - microscoopfoto 22-06-2013
Microscoopfoto van de mijt.
Forelia variegator, mannetje - microscoopfoto detail achterpoot 22-06-2013
Detail van foto links: de rechter achterpoot.


Hieronder de linker en rechter achterpoot nogmaals. De linkerfoto laat duidelijk de doornachtige bases van de zwaardborstels in de holte van IVP6 zien. Deze worden genoemd door Viets (1936, p. 358) en Besseling (1964, p. 144). Op de rechter afbeelding zijn het aan het uiteinde van IVP6 duidelijk de dunne rand en de eindklauwen te zien.

Forelia variegator, mannetje - detail achterpoot 22-06-2013
De doorns op IVP6 van de linker achterpoot.
Forelia variegator, mannetje - microscoopfoto detail achterpoot 22-06-2013
Detail van het uiteiinde van de de rechter achterpoot.
Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Forelia variegator te zien.

fill
Forelia variegator, vrouwtje 17-06-2013
Naar de eerste pagina
fill
Forelia variegator, mannetje 22-06-2013
Grotere foto van het mannetje
Forelia variegator 17-06-2013
Meer foto's van de
vrouwelijke exemplarenLiteratuur:

Zie de LITERATUURLIJST watermijten.terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 23-12-2013
rev. 26-12-2013

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!