terug
terug
Forelia variegator 17-06-2013
Forelia variegator

Uit het water langs de rand van de Bovendinkel bij Lattrop kwamen vier vrouwelijke exemplaren van deze kleine soort in het schepnet. De gemiddelde lengte was 0,9 mm. Er waren geen mannetjes bij. Forelia variegator is in Nederland vrij algemeen, net als Forelia lileaceae. Die laatste soort is in Twente minder algemeen (Smit & van der Hammen 2000). Forelia's lijken veel op Piona's, maar de mannetjes hebben anders gevormde achterpoten. Bij een aantal soorten hebben de mannetjes bovendien één of meer rugschildjes. Deze vrouwtjes leken me eerst een Piona soort, maar de korte pootjes vielen op, en het lichtgekleurde excretieorgaan, dat boven op de donkere bogen van de levermaag ligt. Het meest duidelijk verschil zit overigens aan de onderkant, zie daarvoor de volgende pagina. De voorrand is vrij scherp naar binnen gebogen. De relatief korte poten hebben zwemharen, toch kruipen de mijten vooral over de bodem of over de planten. Daarbij worden de achterste pootjes een beetje meegesleept, ongeveer zoals bij Brachypoda.

Forelia variegator wordt in de literatuur beschreven als een soort van beken, rivieren en grotere meren. In een snelstromend beekje in Twente vond ik een week later een mannetje van deze soort. Hieronder is dat exemplaar afgebeeld naast één van de vrouwelijke exemplaren, op dezelfde schaal. Het mannetje is 0,6 mm lang.



Forelia variegator, vrouwtje - vooraanzicht 17-06-2013
Een vrouwelijk exemplaar, vooraanzicht.
De ogen zijn moeilijk zichtbaar op de donkere vlekken.
Forelia variegator, mannetje 22-06-2013
Mannelijk exemplaar. Typerend voor deze soort:
de verdikte einden van de eerste twee pootparen.




Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Forelia variegator te zien.

Forelia variegator 17-06-2013
Meer foto's van de
vrouwelijke exemplaren
fill
Forelia variegator, bovenkant mannetje 22-06-2013
Pagina met vergroting van foto hierboven
fill
Forelia variegator, onderkant mannetje 22-06-2013
Meer foto's van het mannetje



Literatuur:

Vainstein, B.V. (1969). Larva of Forelia variegator (Koch, 1837) (Hydrachnellae). Originele titel: Lichinka Forelia variegator (Koch, 1837) (Hydrachnellae). Biologiya Vnutrennikh yod, Informatsionne Byulleten, Akademiya Nauk SSSR, No. 3, p. 21-22, 1969. Opgehaald van http://www.dfo-mpo.gc.ca/Library/27197.pdf

Zie verder de LITERATUURLIJST watermijten.



terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 20-06-2013
rev. 24-12-2013

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!