terug
terug
Forelia variegator mannetje, bovenkant 22-06-2013
Forelia variegator

Het mannetje van deze watermijtensoort heeft een ovaal schild op de rug. Dat schild is hier niet waar te nemen, mogelijk is het te transparant, of de contouren zijn niet scherp genoeg afgebeeld op deze (gestackte) afbeelding.

De palpen zijn kort en dik, met een kegelvormige punt. De voorste twee pootparen hebben een verdikt laatste lid (IP1 en IIP1).
Watermijten hebben, net als waterkevers en waterwantsen, vaak allerlei soorten vastzittende microorganismen op hun poten en lichaam. Deze profiteren van de mobiliteit van hun gastheer, die voor stroming en nieuwe voedselgebieden zorgt. Op deze afbeelding zijn ze vooral op het derde pootpaar en de rechter achterpoot te zien. Het zijn in dit geval mogelijk sessiele zuiginfusoriën.

De laatste leden van de achterpoten (IVP6) zijn aangepast. Mogelijk om de poten van een vrouwtje vast te houden tijdens de paring. Op de uitsnede rechtsonder zijn twee doornborstels te zien in de kromming van IVP6. De vierde leden (IVP4) zijn verbreed, zie ook de volgende pagina.


Forelia variegator, mannetje - detail linker achterpoot 22-06-2013
Detail van de foto boven: de linker achterpoot.
Forelia variegator, mannetje - detail achterpoot 22-06-2013
Detail van de foto boven: de rechter achterpoot.
Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Forelia variegator te zien.

fill
Forelia variegator, vrouwtje 17-06-2013
Naar de eerste pagina
Forelia variegator 17-06-2013
Meer foto's van de
vrouwelijke exemplaren
fill
Forelia variegator, mannetje 22-06-2013
Meer foto's van het mannetjeLiteratuur:

Zie de LITERATUURLIJST watermijten.terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 24-12-2013
rev. 25-12-2013

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!