terug
terug
Limnesia maculata, vrouwtje zonder vlekken 06-04-2011
Limnesia maculata

Dit vrouwelijke Limnesia exemplaar laat zien dat een naam niet alles zegt: maculata betekent gevlekt, maar de typische donkere vlekken zijn hier niet aanwezig. Deze 2,1 mm grote mijt zat bij de groep Limmesia's van de eerste bladzijde over deze soort. Het exemplaar op die bladzijde heeft wel duidelijke vlekken.

Deze Limnesia heeft de oranjerode kleur van de soort, als is het een wat meer helder oranje. Het excretieorgaan schemert met de licht gekleurde uitlopertjes onder de huid. De kleur contrasteert mooi met het grijsgroen van de achtergrond:

Limnesia maculata 06-04-2011

De omhoog gestoken achterpoten maken vaak roeiende bewegingen als de mijt stil zit, waarschijnlijk om een waterstroom over het lijf te bewerkstelligen. Dat verbetert de zuurstofvoorziening. Op de foto links onder staan de de achterpoten toevallig in de meest voorwaartse stand.Limnesia maculata, zijaanzicht 06-04-2011
Een close-up van dezelfde mijt, de typerende kleine palpen zijn hier goed zichtbaar.
Op de rechter foto zijn de kenmerkende kegeltjes onder de palpen te zien.
Limnesia maculata, detail palpen 06-04-2011
De pijl op de detail inzet wijst naar de stiften onder de kegeltjes, die staan schuin naar achteren. (Er is maar één stift vaag zichtbaar).Limnesia maculata 06-04-2011 Limnesia maculata 06-04-2012

De onderkant van deze watermijt.

Aan het genitaal, uitvergroot op de rechter foto is te zien dat dit een vrouwelijk exemplaar is, bij het mannetje is de opening tussen de linker en rechter plaat breder, waardoor de vorm ronder is. Typerend voor L. maculata is verder dat middenranden van de eerste epimeren een groot gedeelte parallel lopen. (Viets, 1936 en Van Haaren en Tempelman, 2009).
Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Limnesia maculata te zien.

Limnesia maculata 06-04-2011
Eerste bladzijde over deze soort.
1,8 mm
Limnesia maculata 04-04-2011
Een bont gevlekt exemplaar.
1,7 mm
Limnesia cf. maculata 13-06-2010
Een vreemd gekleurd exemplaar.
(1,9 mm - L. marmorata?)Literatuurlijst op de eerste pagina over deze soort.


terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 04-07-2012
rev. 07-05-2013

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!