naar eerste pagina over L. maculata
terug
Limnesia maculata 04-04-2011
Limnesia maculata

Deze watermijt zat op visseneitjes, in dezelfde groep als het exemplaar op de eerste pagina over deze soort. Ondanks het afwijkende kleurpatroon is het ook Limnesia maculata, een 1,7 mm groot mannetje. Het enkele rugschildje is goed zichtbaar. De donkere vlek op de voorkant doet mij een beetje aan een Batman masker denken, ditzelfde patroon zag ik ook op een eerder gevangen exemplaar. (Zie het indexplaatje rechts onderaan deze pagina en de rechter twee onderaan de eerste pagina).

Op de foto's hieronder is te zien hoe dat "Batmanmasker" patroon ontstaat door een relatief grote, witte massa in het lijf, die door de dunne huid op de rug schemert.


Limnesia maculata, palpen 04-04-2011
Limnesia maculata, palpen 04-04-2011

Behalve de vier ogen zijn ook de typische kleine palpen van L. maculata zichtbaar (niet scherp afgebeeld).
Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Limnesia maculata te zien.

Limnesia maculata 06-04-2011
Naar de eerste pagina over deze soort.
Limnesia maculata 04-04-2011
Meer foto's van dit exemplaar.
Limnesia cf. maculata 13-06-2010
Foto's van een vreemd gekleurd exemplaar.
(1,9 mm - determinatie niet zeker)Literatuur:

Van Haaren, T. & Tempelman, D. (2009). The dutch species of Limnesia, with ecological and biological notes (acari: hydrachnidia: limnesiidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen,30.

Zie verder de LITERATUURLIJST watermijten.terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 21-06-2012
rev. 11-11-2012

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!