naar eerste pagina over L. maculata
terug
Limnesia cf. marmaorata, wit vrouwtje 13-06-2010
Limnesia cf. marmorata

Dit zwart-witte vrouwelijke exemplaar van deze doorgaans bruingrijs of geelrode gekleurde mijtensoort komt uit de Bornse Beek. Met 1,9 mm een flinke watermijt, die traag door het water boemelde. Door de contrasterende tekening dacht ik eerst aan één van de Hygrobates soorten, maar die zwemmen niet. Daarna bleek het tot mijn verbazing eerder Limnesia maculata te zijn, een zeer algemene soort. Ik dacht eerst dat de voor L. maculata normale, rode kleur hier dan slechts aanwezig was kleine vlekjes, zie ook de uitsnede hieronder. Het enkele rugschildje is wel duidelijk aanwezig in een deuk op het achterlijf.

Limnesia maculata, wit exemplaar detail huid palpen 13-06-2010

L. maculata is o.a. te herkennen aan de relatief kleine palpen: het 2e segment van de palp is niet zo sterk verdikt als bij Limnesia undulatoides en er zit geen cylindertje onder, maar een kegeltje waarop een stiftje staat. (Besseling 1964, Van Haaren & Tempelman, 2009) Op de detail uitsnede van de foto hieronder zijn de kegeltjes vaag te zien met het naar achteren wijzende stiftje. Maar na het herlezen van Van Haaren & Tempelman (2009) kan ik niet anders bedenken dan dat dit een sterk uitgedijd Limnesia marmorata vrouwtje is. Niet helemaal zeker, daarom een cf. in de naam. Meer hierover en foto's van de onderkant op de volgende pagina.

Limnesia maculata, wit exemplaar zijaanzicht 13-06-2010
Limnesia maculata, wit exemplaar, palpen 13-06-2010Limnesia maculata, wit exemplaar 13-06-2010

De vlekken aan de rechterkant zijn niet helemaal het spiegelbeeld van de linkerkant. Dat is niet vreemd, het is eigenlijk meer bijzonder dat de vlekken van boven wèl symmetrisch lijken. Let op de foto bovenaan deze pagina op het zwarte patroon rond de ogen: later heb ik gekleurde Limnesia maculata's gevonden die eenzelfde patroon hadden.Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Limnesia maculata en marmorata te zien.

Limnesia maculata 06-04-2011
Naar de eerste pagina over deze soort.
Limnesia cf. maculata 13-06-2010
Meer foto's van dezelfde mijt.
Limnesia cf. marmorata 18-07-2012
Andere L. marmorata exemplaren.
Limnesia maculata 06-04-2011
Een maculata met een vergelijkbaar patroon.Literatuur: zie de lijst op de eerste pagina.terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 13-06-2012
rev. 14-11-2012

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!