terug naar eerste pagina
terug
Limnesia maculata  (vervolg)

Limnesia maculata zwemmend boven visseneitjes, onderaanzicht 06-04-2011
vergroting (Klik hier voor een groter plaatje)

Het exemplaar van de eerste pagina zwemt op dit plaatje boven een snoer visseneitjes. Tijdens de fotosessie toonden de Limnesia's geen enkele culinaire belangstelling voor deze rijpende kaviaar. Toch zaten ze in de vijver juist hier in een flink aantal. Misschien bieden de gelatineuze snoeren alleen bescherming? Limnesia maculata zwemt goed door een flink aantal grote zwemharen op de achterpoten.
De relatief kleine palpen zijn hier goed zichtbaar, de epimeren en het genitaal niet zo duidelijk. Hieronder een portret waarbij de palpen en het rechter dubbel oog scherp zijn afgebeeld.

Limnesia maculata, vooraanzicht met palpen 06-04-2011

De onderste (voorste) ogen zijn beweeglijk: de buisjes kunnen in richting veranderd worden. De bovenste (achterste) zijn star.


Limmesia maculata
Limmesia maculata

Op de plaatjes links de onderkant van dit exemplaar, het rechterplaatje is een uitsnede van de linker. De binnenranden van de achterste helft van de eerste epimeren lopen parallel aan elkaar, dit is typerend voor L. maculata. Ook de vorm van het genitaal klopt, de nauwe spleet tussen de beide kleppen bewijst dat dit een vrouwelijk exemplaar is. Helaas is de foto niet erg duidelijk, maar door de muispijl boven de plaatjes te houden is een schetsmatige aanduiding te zien.

Het boogje boven het genitaal is chitineus en werd door Viets (1936) Vaginalstützkörper genoemd.
Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Limnesia maculata te zien.

Limnesia maculata 06-04-2011
Naar eerste pagina over deze soort.
Limnesia maculata 06-04-2011
Andere exemplaren.
Limnesia maculata 06-04-2011
Een licht gekleurd exemplaar.
2,1 mm
Limnesia maculata 06-04-2011
Een bont gevlekt exemplaar.
1,7 mmLiteratuur:

Zie eerste pagina over deze soort.


terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 14-11-2012
rev. 03-06-2015

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!