Klik op de plaatjes voor meer informatie..
corixa punctata,zijaanzicht

Algemeen. Alle duikerwantssoorten hebben nagenoeg dezelfde bouw. De meeste soorten zijn 7 tot 14 mm lang. Als echte wants is de duikerwants ietwat plat, hoewel de vorm duidelijk aan het leven in het water is aangepast. Het achterlijf(abdomen) is klein in vergelijking met de grote kop. Wanneer de dekschilden en vleugels uitgeslagen worden, doet het achterlijf wat aan dat van een vliegje denken. Onder water lijkt hij forser door de luchtbel, die het achterlijf omringt en de duikerwants ook meer stroomlijn geeft.

Meer...

 


duikerwants,achterlijf

Aan de achterpunt zitten lange haren, die een vast roer vormen bij het zwemmen (een beetje als een vliegerstaart), waarschijnlijk hebben ze ook een functie als de duikerwants aan de oppervlakte komt, ze voorkomen dan dat hij helemaal gaat drijven.

Meer...

 

duikerwants,kop

De kop is groot met flinke ogen en zit als een gestroomlijnde helm voor het lichaam. De kop eindigt onderaan in de korte, geribbelde snuit. De voorkant, het gezicht (frons) heeft bij sommige soorten een groef. De voelsprieten(antennae)zijn praktisch niet aanwezig. De nek is dun en wordt beschermd door het aan de kop vastzittende rugschild.

Meer...

 

corixa

De dekvleugels(hemi-elytra) zijn de ietwat verharde voorvleugels, daarom worden ze dekvleugels genoemd en niet dekschilden, zoals bij kevers. In tegenstelling tot de bootsman is het schildje, dat een gedeelte van het borststuk afdekt, bijna niet aanwezig. Tussen de dekschilden en het achterlijf liggen de vliezige achtervleugels, waarmee de duikerwants kan vliegen. Tussen de dekvleugels en de achtervleugels zit een luchtlaagje.

Meer...

 

corixa

In het borststuk(thorax) zitten ademhalingsopeningen (stigmata) waarvan een paar tot gehoororganen zijn omgebouwd.

Meer...

 


duikerwants voorpoot

De drie pootparen zijn heel verschillend. Het eerste paar is kort, de voet (tarsus) is tot een schepje verbreed en er zitten lange haren aan. Met de voorpoten woelt de duikerwants de afvallaag (detritus) op de bodem om, de lange haren vormen een zeef-korfje, zodat eetbare brokjes uit de detritus bij de zuigsnuit gehouden kunnen worden. Op de voorpootsfemur (dijbeen) van de mannetjes van sommige duikerwantssoorten zitten doorntjes. Men dacht vroeger ten onrechte dat hiermee geluid (stridulatie) gemaakt werd.

Meer...

 

corixa

De poten van het tweede pootpaar zijn relatief lang, zijn dun behaard (mogelijk als stuur bij het zwemmen) en hebben twee flinke klauwen aan het einde, waarmee het insect zich op de bodem vasthoudt.

Meer...

 

duikerwants achterpoot

Het derde pootpaar levert de aandrijving: de achterpoten zijn voorzien van een haarzoom, die uitklapt bij de zwemslag voor een groter oppervlak, bij het naar voren bewegen klappen de haren in, zodat de poot minder weerstand biedt aan het water.

Meer...

 


Volgende Op de volgende pagina worden een aantal aspecten van de bouw in samenhang met gedrag behandeld.

Verder...

ALGEMEEN    HERKENNEN   BOUW   LEVENSWIJZE   SOORTEN   MICRONECTA   NAMEN 


terug
terug naar WATERWANTSEN


Pagina route: INDEX » waterwantsen » duikerwants » bouw (statische versie)

COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 03-2002
rev. 05-08-2006


This page in English english Engelstalige pagina

https://www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

terug naar wantsen 2
Wantsen 2