Micronecta poweri
Cymatia coleoptera 23-08-2022

DUIKERWANTS, soorten

Over praktisch de hele wereld komen duikerwantsen voor, zo'n 200 tot 300 soorten, waarvan ongeveer 41 in Europa.
In Nederland komen ruim 30 soorten voor. De mannetjes zijn met een loep en enige ervaring aan het beeld van de voorpoten vaak wel op naam te brengen, bij de vrouwtjes is ontleden en microscopie meestal onvermijdelijk. De onvolwassen stadia zijn uiteraard nog lastiger. Corixa punctata(punctata=gestippeld), die ook wel als Corixa Geoffroyi beschreven wordt. De hier getoonde indeling bevat alleen de hoofdindeling, om de soorten te onderscheiden kan de KNNV tabel gebruikt worden.

INDELING (Ontleend aan een KNNV tabel)

familie Corixidae 2 subfamilies - 8 geslachten(genera) - 31 soorten

Corixa punctata (ook wel als Corixa Geoffroyi beschreven) valt uiteraard onder het geslacht Corixa. Dit geslacht zit in de onder(infra)familie Corixini, die weer bij de onder(sub)familie Corixinae hoort, die uiteindelijk onder de familie der Corixidae (duikerwantsen) valt. De Corixidae vallen als familie onder de orde Hemipterae, Wantsen. (N.B. ae uitspreken als ee, dus Corixidee).

Volgende Op de volgende pagina meer over de kleine Micronecta soorten.

Verder...

ALGEMEEN    HERKENNEN   ANATOMIE   LEVENSWIJZE   SOORTEN   MICRONECTA   NAMEN 


terug
terug naar WATERWANTSEN


Pagina route: INDEX » waterwantsen » duikerwants » Soorten

COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 03-2002
rev. 03-04-2022


This page in English english Engelstalige pagina

https://www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

https://www.microcosmos.nl/nbugs2/dwsoort.htm
terug naar Wantsen
Wantsen