Op de voorgaande pagina wordt deze kever beschreven. Hierboven een foto van de rechterkant, ook hier het kenmerkende beeld van de Dytiscidae familie: de afgeplatte, gestroomlijnde vorm, de volledig voor het zwemmen gevormde achterpoten en de middenpoten gebruikt voor de verankering. En natuurlijk de lichte zijrand, van de Nederlandse naam.
Hieronder twee uitvergrote details van de bovenkanten van de midden- en voorpoten. Op de linker foto ook de sprieten, dat zijn van boven naar beneden: de lange antennen, dan de kortere kaaktasters en liptasters. (De antennen zijn op de foto wat naar beneden gebogen, waardoor het beeld wat verwarrend is: het lijkt alsof de kaaktasters boven de antennen zitten).
Hieronder: links een foto van de onderkant van de kever, rechts twee vergrote uitsnedes van die foto, waarop weer details van de voor- en middenpoten met hun hechtschijfjes te zien zijn.
De onderkant van de kever is erg donker. Helaas heb ik geen overbelichte opname gemaakt, anders hadden we de metasternale vleugels (zie b.v. Agabus sturmii) kunnen zien. Op de foto van de rechter middenpoot hier boven, zijn behalve de hechtschijfjes, ook de spitse doorns (sporen) aan de tibia (scheen) goed te zien. Deze zijn typerend voor de Hydaticus soorten, evenals een rechte voorrand van de metasternale vleugels. (van Nieukerken, 1992).
Literatuur
Nieukerken, E. van 1992, Dytiscidae - In M.B.P. Drost, H.P.J. Cuppen, E.J. van Nieukerken,
A.M. Schreijer, (red.) 1992. De waterkevers van Nederland 154-156. - Uitgeverij K.N.N.V.,
Utrecht.