terug
terug
Hydaticus seminiger, zijaanzicht29-06-97
Hydaticus seminiger
Zijrandwaterroofkever of grote plasduiker

Op de voorgaande pagina wordt deze kever beschreven. Hierboven een foto van de rechterkant, ook hier het kenmerkende beeld van de Dytiscidae familie: de afgeplatte, gestroomlijnde vorm, de volledig voor het zwemmen gevormde achterpoten en de middenpoten gebruikt voor de verankering. En natuurlijk de lichte zijrand, van de Nederlandse naam.

Hieronder twee uitvergrote details van de bovenkanten van de midden- en voorpoten. Op de linker foto ook de sprieten, dat zijn van boven naar beneden: de lange antennen, dan de kortere kaaktasters en liptasters. (De antennen zijn op de foto wat naar beneden gebogen, waardoor het beeld wat verwarrend is: het lijkt alsof de kaaktasters boven de antennen zitten).

Hydaticus seminiger, detail poten 29-06-97

Hieronder: links een foto van de onderkant van de kever, rechts twee vergrote uitsnedes van die foto, waarop weer details van de voor- en middenpoten met hun hechtschijfjes te zien zijn.

Hydaticus seminiger 29-06-97
Hydaticus seminiger, details poten 29-06-97

De onderkant van de kever is erg donker. Helaas heb ik geen overbelichte opname gemaakt, anders hadden we de metasternale vleugels (zie b.v. Agabus sturmii) kunnen zien. Op de foto van de rechter middenpoot hier boven, zijn behalve de hechtschijfjes, ook de spitse doorns (sporen) aan de tibia (scheen) goed te zien. Deze zijn typerend voor de Hydaticus soorten, evenals een rechte voorrand van de metasternale vleugels. (van Nieukerken, 1992).


Hydaticus seminiger 29-06-97


Klik op het plaatje hieronder voor de eerste pagina over deze kever.

Hydaticus seminiger 29-06-97


Literatuur
Nieukerken, E. van 1992, Dytiscidae - In M.B.P. Drost, H.P.J. Cuppen, E.J. van Nieukerken, A.M. Schreijer, (red.) 1992. De waterkevers van Nederland 154-156. - Uitgeverij K.N.N.V., Utrecht.


terug
terug naar: W A T E R T O R R E N ( 1 )

This page in English language english Engelstalige pagina


COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 16-02-2024
rev. 20-02-2024
www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

https://www.microcosmos.nl/nbeet1/hydaticus02.htm