terug
naar pag 1

Agabus sturmii

Agabus sturmii onderkant 08 juli 2012
Agabus sturmii, metasternale figuur 08 juli 2012


De kever is even op zijn rug gelegd om de onderkant te bekijken. Uiteraard probeert hij zich dan met wilde bewegingen om te keren, maar door de korte flitstijd krijgen we toch een scherpe foto. De onderkant lijkt lichter dan hij is, de foto is met opzet wat overbelicht om de structuren beter te laten zien. In natuurlijk licht is de onderkant veel donkerder bruin dan op deze twee foto's. Op de rechter afbeelding is vleermuis- of vogelachtige vorm van het metasternum zwart aangegeven, als de muispijl er over bewogen wordt. De gele pijlen geven één van de "vleugels" van deze vorm aan. Deze vleugels zijn hier breed driehoekig en niet zo smal als bij A. undulatus.

De foto hieronder geeft een indruk van de werkelijke kleur van de onderkant. Op de afbeelding is, net zoals boven, goed te zien dat de dekschilden langs de randen ver uitsteken over het lichaam: deze epipleuren zijn dus breed.Agabus sturmii onderkant 8 juli 2012

Rechts op de foto is vaag het achtereind van een andere kever te zien, die in zijn geheel te zien is op de verkleinde totaal foto hier onder:

A. sturmii en A. undulatus

Het is een Agabus undulatus exemplaar, wat tegelijk met het hier besproken Agabus sturmii exemplaar gevangen werd.

Klik op de plaatjes hieronder om andere foto's van Agabus sturmii te zien.

Agabus sturmii 08-07-2012
pagina 1
Agabus sturmii, zwemmend 08-07-2012
pagina 2
Agabus sturmii 08-07-2012
pagina 3
terug
terug naar: W A T E R K E V E R S  (1)


This page in English language english Engelstalige pagina


COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 15-04-2022
rev. 05-03-2024

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

https://www.microcosmos.nl/nbeet1/agabus23.htm