terug
naar pag 1
Agabus sturmii, zwemmend 08 juli 2012
Agabus sturmii

Alle kevers uit de Dytiscidae familie zijn goede zwemmers en dat geldt zeker voor de Agabus soorten. Hun gestroomlijnde lichaam en de krachtige, van zwemharen voorziene achter- en middenpoten laten ze snel door het water schieten. Foto's die de fraaie dieren een beetje recht doen, zijn niet makkelijk te maken, ook omdat de meeste kevers weg willen kruipen onder stenen of planten.

Dit is een mannelijk exemplaar, te zien aan de zuignapjes onder een aantal leden van de tarsi van voor en middenpoten. Ik heb de indruk dat bij veel Dytisciden de mannetjes ook verschillen doordat ze twee haarzomen aan de achterpoten hebben, tegen de vrouwtjes maar één, maar heb dat nergens bevestigd gevonden. Zie b.v. het tegelijk met deze kever gevangen exemplaar Agabus undulatus, die achterpoten heeft met een enkele haarzoom.Agabus sturmii detail voor- en middenpoot 08 juli 2012
Inzet links: linker voorpoot, rechts de rechter middenpoot,
om de zuignapjes op de tarsusleden te laten zien.
Agabus sturmii, achterpoot 08 juli 2012
Detail van de linker achterpoot.
De leden zijn bij Agabus soorten recht afgesneden.


Aan de poten zijn de tibiale sporen te zien, de lange doornachtige uitsteeksels die de kever waarschijnlijk helpen bij het kruipen en vasthouden. De relatieve lengte van de sporen van de achterpoten is een kenmerk bij de determinatie van de soorten van dit geslacht. In dit geval is de langste spoor minder lang dan het eerste tarslid.
Klik op de plaatjes hieronder om andere foto's van Agabus sturmii te zien.

Agabus sturmii 08-07-2012
pagina 1
Agabus sturmii 08-07-2013
pagina 3
Agabus sturmi 08-07-2012
pagina 4: onderkant
terug
terug naar: W A T E R K E V E R S  (1)


This page in English language english Engelstalige pagina


COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 14-04-2022
rev. 10-02-2024

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

https://www.microcosmos.nl/nbeet1/agabus21.htm