terug
terug
Limnesia undulatoides 14-05-2012
Limnesia undulatoides

Limnesia undulatoides is een watermijtensoort die in Nederland algemeen voorkomt (Smit & van der Hammen, 2000). Dit mannelijk exemplaar is 1,6 mm groot. De omhoog gestoken achterpoten maken vaak roeiende bewegingen als de mijt stil zit, waarschijnlijk om een waterstroom over het lijf te bewerkstelligen. Dat verbetert de zuurstofvoorziening. Met de flinke zwemharen beweegt hij vlot door het water. Limnesia's zijn sterke, hongerige mijten, die soms ook andere watermijten zoals Hydrodroma, aanvallen (Viets, 1936).

L. undulatoides is o.a. te herkennen aan de forse palpen: het 2e segment van de palp is verdikt en er zit een cylindertje onder, waarop een stiftje staat wat meer dan de helft kleiner is. Hieronder een detail van dit gedeelte, meer foto's van de palpen op een volgende pagina. Foto's van de onderkant op de laatste pagina.

Limnesia undulatoides, palpen 14-05-2012


Limnesia undulatoides 14-05-2012
Limnesia undulatoides 14-05-2012

Limnesia undulata en Limnesia undulatoides:
Limnesia undulatoides is recentelijk als soort afgesplitst van Limmesia undulata. (Davids, 1997). Beide soorten hebben de verdikte PII en het boven beschreven stiftje, maar L. undulatoides is groter en meestal helder rood, L. undulata is kleiner en meestal geel. L. undulata heeft geen parasiterende larven, L. undulatoides wel. (Van Haaren & Tempelman, 2009)

Etymologie:
Limnesia af te leiden van Limno, vijver.
Undulatoides: undulata-oides, undulata-achtig. Undulata: gegolfd, misschien naar de kleurpatronen, of de huidstructuur?
Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Limnesia undulatoides te zien.

Limnesia undulatoides 14-05-2012
Meer foto's van dezelfde mijt.
Limnesia cf. undulatoides 21-08-2005
Foto's van een ander exemplaar.
(1,3 mm - determinatie niet zeker)

Links:
Foto's van een vrouwelijk Limnesia undulatoides exemplaar op Yann's hydracarina.org

Literatuur:
Davids, C. 1997. A new water mite (Acari, Hydrachnidia: Limnesiidae) split off from Limnesia undulata. Entomologische Berichten 57: 157-160.

Van Haaren, T. & Tempelman, D. (2009). The dutch species of Limnesia, with ecological and biological notes (acari: hydrachnidia: limnesiidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen,30.

Zie verder de LITERATUURLIJST watermijten.terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 04-06-2012
rev. 14-01-2014

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!