Eurycercus lamellatus
Eurycercus aan draadalg
EEN OLIFANT ONDER DE WATERVLOOIEN, rond de 4 mm !
Eurycercus pootjes
klik voor vergroting

Eurycercus aan spinnedraad
aan spinnedraad
klik voor totale beeld
Maar wel een hele lichtvoetige olifant: deze soort hangt het grootste deel van de tijd met de pootjes aan draadalg en waterplanten. Het is een snelle zwemmer, zonder de "huppende" bewegingen van andere watervlooien. Verder woelt Eurycercus in het detritus (afval) op de bodem. Bacteriën en pas gestorven materiaal in de detrituslaag vormen waarschijnlijk het hoofdvoedsel. Uit onderzoek blijkt dat Eurycercus vooral de bodem opzoekt als er Eurycercus etende belagers in het water zijn. Ze lijken dan ook makkelijke prooien als ze op de waterplanten zitten, zie deze foto van een vijverloper die eentje gevangen heeft. Ook vissen, kuifeenden en toppereenden eten deze watervlo. Eurycercus is een soort binnen de Chydoridae groep van watervlooien, genoemd naar Chydoris sphaericus als typische vertegenwoordiger. Het zijn allemaal soorten die veel op planten of op de bodem zitten. Ze kunnen zelfs onder aan de draden van een waterspin lopen, zie de foto rechts. Op al deze plaatjes is te zien dat de voorste hoeken van de schaalhelften om de stengels of draden hangen.
Bij het vrouwelijke exemplaar links zie je duidelijk de (gewone) eieren in de broedruimte. De broedruimte is groot, de watervlo zelf is eigenlijk niet eens zo heel groot! Verder valt de eigenaardige gekromde darm op, die is ook op het plaatje rechts goed te zien.


Eurycercus lamellatus
klik voor een vergroting
Net als alle Chydoriden kan Eurycercus in elke positie op waterplanten zitten.
Eurycercus op blad
klik foto voor meer
Op de plaatjes links hangt een exemplaar op de kop onder aan een blad, zodat de pootjes en de schaalopening zichtbaar zijn. Het plaatje rechts toont een exemplaar rechtop op een waterplant en verwijst naar meer foto's.


Eurycercus lamellatus Als laatste een plaatje van een kleiner exemplaar. Het zou een mannetje kunnen zijn, die worden maar 1,5 mm groot.

    Meer mooie foto's van o.a. Eurycercus lamellatus op een pagina van GRAHAM MATTHEWS


klik voor een vergroting


terug
terug naar: WATERVLOOIEN

Pagina route: INDEX » overige dieren » watervlooien e.a. » Eurycercus lamellatus

COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 17-11-2006
rev 21-01-2006


This page in English english Engelstalige pagina

https://www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

terug naar wantsen 1
Watervlooien