terug
terug
Simocephalus, kop met Epistylis 03 okt 2006
Simocephalus, kop met Epistylis 30 sep 2006
Simocephalus, kop met Epistylis 03 okt 2006


Epistylis sp.
Klokdiertjes op watervlo Simocephalis

Op watervlooien zie je vaak micro-organismen zitten, soms zo dicht bij elkaar dat de watervlo een vacht lijkt te hebben. Bij de drie Simopcephalus exemplaren hierboven valt het nog mee. Klik eventueel op één van de plaatjes voor een grotere foto. De micro-organismen zijn hier klokdiertjes, volgens Streble&Krauter (1973) is dat vaak de soort Epistylis digitalis. Die soort heeft echter duidelijk geribbelde stelen, dat is op de foto's op deze pagina nergens te zien. Een andere soort is E. plicatilis, maar de klokdiertjes van die soort rimpelen aan de onderkant sterk als ze zich intrekken, dat is hier evenmin te zien. Op het web, onder andere op de site van het N.I.E.S. (zie literatuur), is te zien dat er veel soorten zijn. Vissen, b.v. goudvissen en Koi, kunnen ook bezet worden met Epistylis soorten. Hoewel klokdiertjes geen parasieten zijn, lijkt er bij vissen dan vaak een bacterie infectie bij te komen (of al aanwezig te zijn) en die is dan verderfelijk. Interessant is natuurlijk, of de op de watervlooien aanwezige klokdiertjes over kunnen gaan op de vissen, maar dat heb ik niet kunnen vinden.

Klokdiertjes zijn eencellige organismen, zie bij Vorticella. Net als bij Opercularia soorten, die op waterinsecten voorkomen, is het verschil met dat genus dat de stelen zijn niet samentrekbaar zijn. Epistylis digitalis zou ook op eenoog kreeftjes, zoals Cyclops soorten voorkomen en inderdaad heb ik daar ook vaak (onbekende) klokdiertjes op gezien, zie de plaatjes hier onder.

Microscoop foto - Epistylis op Cyclops 10 april 2024
Epistylis op Cyclops 8 okt 2006

Het plaatje linksboven is een microscoopfoto van de klokdiertjes op een Cyclops kreeftje, de rode vlek is het oog. De plaatjes rechts boven, zijn van een oudere macrofoto, alleen om te laten zien hoe de linker foto gesitueerd is, het is dus niet het zelfde Cyclops exemplaar. Tegelijk laat de vergelijking zien, dat deze organismen te klein worden om zonder microscoop duidelijk af te beelden. Het oog van het kreeftje is wel mooi rood afgebeeld, door het opvallende, i.p.v. doorvallende, licht.

Hier onder nog wat microscoopfoto's. Klik eventueel op de plaatjes voor grotere afbeeldingen.

Microscoop foto - Epistylis op Cyclops 10 april 2024
Groepjes op de flank van een Cyclops
Microscoop foto - Epistylis op Cyclops 10 april 2024
Een enkel individu in focus
Microscoop foto - Epistylis, ineen gekrompen 10 april 2024
Ineen gekrompen exemplaren

Klik op het plaatje hierboven voor een klein ►filmpje.Opercularia op Dytiscus marginalis 1 apr 2024

Wat beweegt deze diertjes zich op een waterinsect vast te zetten? Misschien is de vraag tevens het antwoord: het insect beweegt ze door het water. Daarmee worden ze veel mobieler. Mogelijk profiteren ze ook van de voedseldeeltjes die de kever of wants opgewervelt, zoals vogels, die graag op koeien zitten vanwege de opgejaagde insecten. Als de kever gaat vliegen, worden ze ook naar andere wateren getransporteerd, als ze de paar uur droogte tijdens de vlucht overleven.Literatuur: (Zie ook: Literatuurlijst Microscopische organismen).

Streble,H & Krauter, D (1973) Das Leben im Wassertropfen.
Kosmos Gesellschaft der Naturfreunde.
Franckh'se Verlagshandlung Stuttgart 1978. (75-76 en 246-247).

The World of Protozoa, Rotifera, Nematoda and Oligochaeta
The National Institute for Enviromental Studies (Japan),
gelezen 16 apr 2024 op: https://www.nies.go.jp/chiiki1/protoz/morpho/ciliopho/epistyli.htm


terug
terug

Pagina route: INDEX » overige dieren » MICRO-ORGANISMEN » Opercularia

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 16 apr 2024
rev. 20 apr 2024

www.microcosmos.nl
www.inslootenplas.nl

Valid XHTML 1.0!

https://www.microcosmos.nl/nmicro/epistylis01.htm