terug
terug
Horlogeglasdiertje onder microscoop 29-09-2007
Horlogeglasdiertje onder microscoop 29-09-2007


Arcella species
Horlogeglasdiertje

In een druppel slootwater vind je met de microscoop vaak amoeben. Veel soorten zijn zo doorschijnend en weinig contrastrijk, dat je ze vaak pas na aandachtig turen ziet. Maar die met een huisje vallen direct op, zoals de Arcella soorten, de horlogeglasdiertjes. Het huisje is koepel- of helmvormig, de diameter van dit exemplaar is ongeveer een tiende millimeter. Door het platte model en het feit dat de amoebe op het objectglaasje kruipt, zie je ze meestal van boven, als een soort bruin knoopje. Alle foto's op deze pagina zijn van hetzelfde exemplaar, volgens Streble (1973) zou dit de algemene Arcella vulgaris kunnen zijn. Helaas heb ik geen beeld van opzij, want het zou ook A. discoides kunnen zijn, met een platter huisje.

Op de foto boven links zie je onder de schaal een donkere vlek, mogelijk is dit een luchtbelletje, rechts is hij niet te zien. Verder zie je op die foto een haardun uitsteeksel, dit is misschien een uitgestoken "voetje" van de amoebe. Op de beide foto's boven zijn de veldjes van het schaaltje goed te zien.

Vanwege de geringe scherptediepte zie je de pseudopodieën, de "voetjes" van de amoebe, pas als je meer naar onderen scherp stelt. Zoals op de foto hieronder: het schaaltje onscherp, maar de uitsteeksels zijn nu zichtbaar: "op 9 uur" een paar dunne, op "op 11 uur" een bredere lap. Op het inzetplaatje is het schaaltje onscherp afgebeeld, maar het geeft daardoor een goed indruk van de vorm.


Horlogeglasdiertje onder microscoop 29-09-2007

Literatuur: (Zie ook: Literatuurlijst Microscopische organismen.

Streble,H & Krauter, D (1973) Das Leben im Wassertropfen. Kosmos Gesellschaft der Naturfreunde. Franckh'se Verlagshandlung Stuttgart 1978. (69 en 222-223).

terug
terug

Pagina route: INDEX » overige dieren » MICRO-ORGANISMEN » Arcella

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 04-05-2022
rev. 03-04-2024

www.microcosmos.nl
www.inslootenplas.nl

Valid XHTML 1.0!

https://www.microcosmos.nl/nmicro/arcella01.htm