duikerwants, twee dekvleugels
Corixa species, dekvleugels

Twee paar vleugels heeft de duikerwants: de voorvleugels en de achtervleugels. De voorvleugels zijn wat verhard en worden daarom dekvleugels of hemi-elytrae genoemd, in vergelijking met de hardere dekschilden of elytrae van kevers. Ze zijn bevestigd aan het tweede borstsegment (mesothorax) en sluiten aan tegen het dekschild van het eerste borstsegment. In de vleugels zijn drie gedeelten te onderscheiden: clavus, corium en membraan. Bij veel wantsen is het membraan een kleurloos vlies, de naam hemipterae (halfvleugeligen) voor wantsen is gebaseerd op die eigenschap. Maar zoals je ziet is bij de duikerwants de hele dekvleugel gekleurd. Ook is te zien hoe de dekvleugels deels op elkaar liggen: door de muispijl boven de plaatjes links te houden, wisselen de afbeeldingen (zo niet, dan na een muisklik).

vliegende duikerwants

Let op de lichte randen van de dekvleugels. Die hebben een beetje de vorm van een halve buis. In combinatie met de zijranden van het achterlijf ontstaan zo twee platte kokers, waarin extra lucht opgeslagen wordt, en die als zilveren zijstrepen de duikerwants versieren.

Het tweede paar vleugels is vliezig en ligt opgevouwen onder de dekvleugels. Dit zijn de vleugels waar de wants mee vliegt. De dekvleugels worden strak uitgehouden, net als de dekschildjes van een lieveheersbeestje. Rechts zie je mijn interpretatie van een vliegende duikerwants.


duikerwants, detail dekvleugel
Corixa species, dekvleugel

De dekschilden zijn bedekt door een vlies, waarvan de cellen als een honingraat zichtbaar zijn op het plaatje links (aanwijspijl er boven brengen, zonodig aanklikken). Door de verschillende belichtingshoeken komt het vlies duidelijk te voorschijn. Let ook op het microscopische diertje, wat zich aan de dekvleugelrand vastgezet heeft: mogelijk een klokdiertje, zie ook bij de pagina over het achterlijf.

De dekvleugels hebben bij sommige soorten een kenmerkend geribbeld oppervlak. Verder verschillen de vlekken per soort, maar ze zijn ook voor dezelfde soort behoorlijk variabel. Zie de detailplaatjes rechtsonder voor de vlekkenpatronen van twee algemene soorten.

detail dekvleugel Corixa species
dekvleugel corixa, detail
detail dekvleugel Sigara falleni
dekvleugel sigara detail

Tot slot hieronder nog een foto waarop de met lucht gevulde vleugelrand goed te zien is. Voor de duidelijkheid is het op een tekeningetje onder de foto met blauw aangegegeven.


corixa species
duikerwants, schets lucht
lucht onder dekvleugels


Volgende Op de volgende pagina: bouw, algemeen (de eerste pagina van deze serie).



terug
terug naar Duikerwants: bouw


Pagina route: INDEX » waterwantsen » duikerwants » bouw (dynamische versie) » vleugels

COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 07-12-2002
rev. 05-08-2006


This page in English english Engelstalige pagina

https://www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

terug naar wantsen 2
Duikerwants, bouw