terug
terug
Duikerwants (Corixa) achterpoot
Coryxa species
Duikerwants, achterpoot

Dit is een fotomontage van een paar microscoopopnames van de achterpoot van een (overleden) duikerwants. Van links naar rechts: het dijbeen of de femur met een rij kleine doorns (zie ook onder), het scheenbeen oftewel de tibia met een brede zijplaat en grote doorns, en de grote voet of tarsus, bezet met brede haarzomen. De achterpoot lijkt op een peddel: de gespierde femur is de vuist die de peddel vast houdt, de tibia de steel (die wat meehelpt door de brede rand) en de tarsus tenslotte het blad van de peddel. Omdat de peddel niet uit het water komt is er een truc voor de terugslag: de haren op de tarsus klappen om. Dit geeft een sterke vermindering van de waterweerstand. Op de foto zijn de haren ingeklapt. De witte massa bij de tibia is een groep klokdiertjes, mogelijk Opercularia articulata. Deze zitten vaak op duikerwantsen, die ze voortdurend proberen van zich af te poetsen.

corixa apoot, detail

Op de tibia zit een klein kammetje, aan het eind bij de koppeling met de tarsus. Klik op de foto voor een vergroting. (±100kb) -gezien √

corixa, apoot - femur corixa, apoot - femur detail

Corixa soort, femur met doorntjes. Het aantal verschilt per soort.terug
terug naar: Duikerwants, bouw, achterpoot

Pagina route: INDEX » wantsen2 » duikerwants » bouw (dynamische versie) » achterpoot »vergroting

COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een email toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 09-01-2006
rev. 05-08-2006


https://www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!