terug
terug
Zwarte watertor buikzijde
Hydrophilus piceus
( = Hydrous piceus)
Spinnende watertor, vrouwtje

De (pik)zwarte watertor (piceus =pekachtig) is met een lengte van 3,4 tot 4,8 cm de grootste kever in ons land en een, helaas zeldzaam geworden, juweel. De buikzijde (foto) heeft onder water een mooie zilverglans doordat daar ademhalingslucht wordt vastgehouden door een bekleding van vettige haartjes. (Engelse naam: Great silver beetle).
Op de foto is verder de aan de buikzijde tussen de poten liggende kiel goed te zien. Deze heeft aan de achterkant een vlijmscherpe punt en helpt misschien tegen het opgegeten worden door snoeken e.d. maar de belangrijkste functie is vasthouden van de luchtbel op de buik, waardoor de hoeveelheid groter kan zijn. Let ook op de (bruine) knotsvormige voelsprieten, die onder tegen de kop zijn geslagen. De kever beschermt deze voor de ademhaling vitale onderdelen goed... De “voelsprieten” die uitgestoken zijn, zijn de kaaktasters.


terug
terug naar: W A T E R T O R R E N ( 2 )

COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 09-07-2003
rev. 15-10-2007
www.microcosmos.nl/nbeet2/hydrophilus01.htm

Valid XHTML 1.0!