- Microcosmos.nl -
Hydrophilus piceus mannetje, 11-10-2007
vergroting Kop mannetje
EEN JUWEEL VAN EEN KEVER, DIE MET ZIJN LENGTE VAN 4 CM OOK NOG DE GROOTSTE SOORT IN NEDERLAND IS.
Hydrophilus piceus vrouwtje, mei 1978
onderaanzicht vrouwtje vergroting
Het mooie, vreedzame dier met zijn zwarte lijf, contrasterend met het glinsterend zilver van de luchtlaag op de buik is een welkome gast in het net van elke slootonderzoeker. Helaas wordt de vreugde van zo'n ontmoeting overschaduwd door het besef dat het aantal spinnende waterkevers in Nederland de laatste decennia dramatisch is gedaald en de watertjes waarin ze leven nog steeds vernield worden. Reden dus om de kever weer terug te zetten in zijn natte woning, al kan een paar foto's maken geen kwaad - het is goed om mensen bewust te maken wat er in een goede sloot leeft. Misschien voorkomt dat blikjes en chipszakken, of andere vervuiling en verstoring.

Hydrophilus piceus mannetje op hand, 11-10-2007
Op het droge worden de
voelsprieten uitgestoken.
Hydrophilus piceus mannetje op hand,buikzijde 11-10-2007
De buikzijde met
het viltige haarkleed.
Kleine spinnende watertor, 11-10-2007
Kleine spinnende watertor
De spinnende watertor is een "fijne handvol kever". Hij is veel groter dan de kleine spinnende watertor, die rechts op dezelfde schaal is afgebeeld. De beide kevers kwamen in eenzelfde haal in het net, wat je noemt een geluksdag! De kleine spinnende waterkever hoort overigens ook bij de "grotere waterkevers", want veel soorten zijn maar een paar millimeter groot.


terug
terug naar: WATERKEVERS 2

Pagina route: INDEX » water kevers 2 » Hydrophilus piceus

COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 18-08-2013
rev. 28-03-2010


This page in English english Engelstalige pagina

https://www.microcosmos.nl/nbeet2/hydrophilus.htm

Valid XHTML 1.0!

terug naar kevers 2
Kevers 2