terug
terug
Rhantus suturalis larve, achterlijfspunt aan wateroppervlakte 05-08-2007
Rhantus suturalis
"snorkel" aan achtereinde

Bovenste afbeelding: de achterlijfspits van een larve die één keer verveld is (2e fase larve). De korte stekels op de cerci (staartaanhangsels) in combinatie met de paar langere haren (setae) zijn specifiek voor de soort. Aan het spiegelbeeld in de oppervlakte is goed te zien dat de achterlijfspunt het wateroppervlak in een kuiltje naar beneden trekt. De bovenplaat met de twee ademopeningen ligt daardoor droog boven water en maakt kontakt met de buitenlucht.

Rhantus suturalis, derde fase larve, cerci van boven 13-08-2007
vergroting Bovenaanzicht
Rhantus larve, achterlijfspunt 05-08-2007 Rhantus larve, achterlijfspunt 13-08-2007
De 3e fase larve (twee keer verveld) heeft op de cerci alleen lange haren op staan, zie plaatje links. Rechts zijn de achterlijfspitsen van de 2e fase larve naast die van de 3e fase larve op dezelfde schaal afgebeeld. Het verloop van de luchtbuis is op de rechter foto goed te volgen. De achterlijfspits van de 2e fase zou relatief korter en breder moeten zijn dan bij de 3e fase. Hier is dat niet duidelijk zichtbaar.

terug
terug naar Rhantus suturalis, larve


terug
terug naar: W A T E R T O R R E N ( 1 )

Pagina route: INDEX » zwemkevers » Rhantus suturalis » de larve » deze pagina

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 09-09-2007
rev.13-09-2007


www.microcosmos.nl/beet1/rhantusl11.htm

Valid XHTML 1.0!