terug
terug
Rhantus suturalis,larva
Rhantus suturalis
"snorkel" aan achtereinde

Bovenaanzicht van de achterlijfspits van een ademende larve. De openingen van de twee hoofdluchtbuizen (tracheae) zijn duidelijk zichtbaar. De "plaat" waarop ze zitten is waterafstotend en maakt daardoor snel contact met de lucht boven het wateroppervlak, als de larve zijn achterlijfspunt naar boven duwt. Als de larve weer onderduikt glinstert de lucht aan de punt wat zilverachtig, soms is een heel klein belletje zichtbaar.

De beide staartaanhangsels (cerci) zijn niet waterafstotend en blijven daardoor onder het wateroppervlak. Ze geven de achterlijfspunt een goede stand bij het ademhalen. Bij de larve in de derde fase zijn ze bezet met lange haren (setae) zoals hier te zien is. Ze helpen de larve ook bij het zwemmen als hij een slag met de staart maakt. De gespreide verdeling van deze setae is typerend voor het Rhantus geslacht, andere zoals b.v. Agabus hebben de setae in groepjes staan.


terug
terug naar: W A T E R T O R R E N ( 1 )

Pagina route: INDEX » zwemkevers » Rhantus suturalis » de larve » deze pagina

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 09-09-2007
rev.03-06-2015


www.microcosmos.nl/nbeet1/rhantusl10.htm

Valid XHTML 1.0!