terug
terug
Torrenticola cf. amplexa 24-06-2013

Torrenticola cf. amplexa

De onderkant van deze watermijt laat een aantal bijzondere kenmerken zien. De epimeren zijn vergroeid, met elkaar en met het buikpantser. Het beeld lijkt veel op dat van Lebertia soorten. Eigenlijk zijn alleen de eerste epimeren nog goed te onderscheiden.

De eerste epimeren (zie links, rood) zijn nagenoeg naadloos met elkaar vergroeid en vormen de bocht om het maxillairorgaan (de palpen en de "zuigsnuit"). Ze hebben ver vooruit stekende punten.

De tweede epimeren (geel) zijn vergroeid met de derde (oranje). Op de foto boven is links de korte naad te zien die de scheiding tussen de tweede en de derde aanduidt. De combi eerste/tweede epimeren liggen middenin tegen elkaar met een duidelijke naad tegen elkaar. Deze naad loopt naar achteren door tot aan het genitaal. De lengte verschilt bij het mannetje en het vrouwtje (Besseling, 1963).De naad vormt samen met de naad tussen de eerste en tweede epimeren een Y.

De vierde epimeren (groen) zijn niet of nauwelijks te onderscheiden van de derde.

Het genitaal (blauw) heeft twee beweegbare kleppen. Hieronder liggen een aantal nappen, die hier niet zichtbaar zijn. Het genitaal is wat ovaal en is ongeveer 150 µm lang. Dat wijst erop dat dit een mannelijke exemplaar is, ook omdat de lengte van de middennnaad tussen de tweede epimeren ongeveer 70 µm is (Gerecke, 2010 p. 194).Torrenticola cf. amplexa 24-06-2013
Torrenticola cf. amplexa 24-06-2013

Het wat onduidelijke plaatje hierboven geeft een zijzicht van de palpen. Ze zijn op het maxillair orgaan ingeplant en lopen dan omhoog en in een sterke kromming naar beneden en naar achteren.

Links het maxillair orgaan van onderen (microscoop). Het rostrum is slank. De palpuiteinden (P5) zijn spits, de bredere bovenste leden zijn uit focus en daardoor niet zichtbaar. Op de opname hierboven zijn enkele borstels zichtbaar op o.a. de scheiding tussen de eerste en tweede epimeren.
Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van deze watermijt te zien.

Torrenticola cf. amplexa 24-06-2013
Pagina 1
Torrenticola cf. amplexa 24-06-2013
Pagina 3


Literatuur:

Besseling, A.J. (1954)De variabiliteit van Torrenticola (Rusetria) amplexia (Koenike 1908) (Acari, Hydrachnellae).
   Tijdschrift voor Entomologie, deel 97, 1954 Utrecht (p. 247-256).
Gedownload van https://ia600406.us.archive.org/32/items/tijdschriftvoore1954nede/tijdschriftvoore1954nede.pdf
Online te lezen op: https://archive.org/stream/tijdschriftvoore1954nede#page/246/mode/2up/

zie verder de LITERATUURLIJST WATERMIJTENterug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 29-12-2013
rev. 07-01-2014

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!