terug
terug
Neumania cf. deltoides 10-07-2011, handmatige stack
Neumania cf. deltoides
vrouwtje, 1,1 mm

Neumania cf. deltoides 10-07-2011

Ik ving een aantal soorten watermijten in een kleine, dicht met hoornblad begroeide vijver in Wierden. Ik bekeek de vangst door een loupe en de schijnbaar rechte achterkant van dit exemplaar viel mij op. Die illusie bleek veroorzaakt te worden door het transparante, kleurloze gedeelte achter de zwarte vlekken. Beweeg de cursor over het kleine plaatje links om daar een indruk van te krijgen. Ik dacht daarom aan Neumania deltoides omdat Piersig (1897) vond dat die mijt in het water "...bijna driehoekig schijnt" en ik dat beeld bij deze mijt ook had. Maar een recente determinatietabel (Munts, 2011) met heldere foto's wees in eerste instantie meer op Neumania spinipes (= "met stekelige poten"). Nadat ik meer exemplaren had gevonden en foto's had opgestuurd ging de determinatie toch weer richting N. deltoides, mijn foto's geven geen volledig zekere determinatie en de mijt zat al weer in de vijver. Deze soort is in Nederland algemeen (Smit, van der Hammen 2000), een verspreidingskaartje (Munts, 2011) laat vindplaatsen in het hele land zien. De vrouwtjes kunnen tot 1,5 mm uitgroeien (Viets, 1936).De mijt liep af en toe een beetje peddelend rond, maar zat de meeste tijd praktisch stil. Dat maakte het mogelijk om van een aantal foto's combinatieplaatjes te maken ter verbetering van de afbeeldingscherpte. De grotere afbeelding hierboven is zo'n combinatie, die hieronder ook.


Neumania cf. deltoides 10-07-2011
Gestacked met Zerenestacker uit vier foto's (de afbeelding op de paginatop is een handmatige stack van vier foto's)

Net als bij veel Unionicola soorten is bij mijten van het Neumania geslacht het eerste pootpaar forser dan de andere. Het tweede pootpaar ook, maar iets minder. Het verschil in dikte is niet zo uitgesproken (Viets 1936), wat ook bij dit exemplaar te zien is (de tweede rechterpoot mist een deel). Verder lijken de poten stekelig door twee rijen krachtige, uitstaande borstels, die op kleine bultjes ingeplant zijn. De palpen zijn smaller dan de poten.Neumania cf. deltoides, detail borstels 10-07-2011 Neumania cf. deltoides, pootklauw 10-07-2011

Links een detail van de dubbele borstelrij op de 1e rechtervoorpoot. Op de rugzijde van de poot is ook een dubbele rij kleinere borsteltjes te zien. Op het rechterplaatje het einde van de poot, waar de eindklauw in de vorm van een haakje vaag te zien is.
MEER OVER DEZE WATERMIJT en LITERATUURLIJST

neumania cf. deltoides, onderkant 10-07-2011

Klik op het plaatje hierboven om naar de tweede pagina te gaan.


terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 18-07-2011
rev. 10-08-2011

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!