terug
terug
prestwichia aquatica 19-05-2013
Prestwichia aquatica
Grootte: 1,0 mm

Dit sluipwespje is een krappe millimeter groot en zal daarom waarschijnlijk vaak over het hoofd gezien worden. De eerste die ik zag, liep tegen de ruit van een aquarium, pas jaren later kwam ik dit exemplaar tegen, in een schepnetvangst uit een sloot op Terschelling. Op de foto hierboven klautert het wespje onder water door wat draadalg.

Prestwichia is een geslacht uit de familie der Trichogrammatidae, van Trichos = haar. De vleugels van deze sluipwespfamilie hebben namelijk een haarzoom. Dit exemplaar is een vleugelloos vrouwtje, de vleugels zijn gereduceerd tot kleine stompjes (met haren) die op de foto boven te zien zijn.

Prestwichia aquatica 19-05-2013

LITERATUUR

Wesenberg Lund,C. (1943) "Hymenoptera (Hautflügler") Biologie der Süsswasserinsekten p. 576-583 Verlag J. Springer, Berlin-Vienna 1943


terug
terug naar: OVERIGE INSECTEN

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 28-01-2014
rev. 24-04-2024

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!