terug
terug
19-07-2005
Lestes sponsa
Gewone pantserjuffer

Dit paartje pantserjuffers is bezig met de eileg: het vrouwtje (onder) steekt met de scherpe legboor gaatjes in de bies waar ze op zitten, in de gaatjes worden de eitjes gelegd. Het mannetje houdt met de tang aan zijn achterlijf het vrouwtje bij de "nek" beet (eigenlijk: voorkant borststuk). Er stond geen water onder deze biezen, maar het was niet ver van een plas, mogelijk dat het water in het voorjaar de biezen wel bereikte. Zelfs als dat niet gebeurt is alles niet verloren, de prolarve die uit het ei komt, is in staat om met heftige krommingen van zijn lijf in sprongen het water te bereiken!
De achtergrond is de zool van een schoen van mijn vriendin, het compact cameraatje wat we mee hadden kon niet scherpstellen zonder een egale achtergrond, vandaar deze noodgreep. Het heeft ook wel iets, doet mij een beetje aan een Japanse prent denken.


terug
terug naar: OVERIGE INSECTEN

COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 21-07-2005
rev. 27-10-2007
www.microcosmos.nl/nlibel/lestes03.htm

Valid XHTML 1.0!