Click here hier to go to ENGLISH version. Naar Engelstalige pagina to English version
spacergif

VRAAG
&
ANTWOORD

critters WAAROM DEZE SITE?
Omdat ik een hoop dia's en foto's heb gemaakt van slootwaterdieren en die graag laat zien. Misschien dat ze nu meehelpen de belangstelling voor de natuur levend te houden. Weliswaar zijn er tegenwoordig genoeg prachtige foto's van insecten te vinden op het web, maar van slootdieren onder water veel minder. Bovendien staat er meestal geen informatie bij. Wetenschappelijke foto's zijn noodzakelijkerwijs vaak van dode dieren, of tegen een onnatuurlijke achtergrond, om details te laten zien. Ik probeer mijn foto's er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien en, een enkele keer uitgezonderd, zijn het levende dieren.

critters WAAROM DE NAAM MICROCOSMOS?
Er bestaat een franse film MICROCOSMOS over het insectenleven in een weiland in de streek Aveyron. De naam Microcosmos wordt al lang gebruikt voor het microscopische leven in zoetwater. Toen ik de filmnaam zag wist ik dat ik deze naam ook voor mijn site moest gebruiken. Mensen die de film gezien hebben verwachten bij deze naam iets over insecten en kleine dieren, en komen dus goed terecht. Sommige sites over computers heten jammer genoeg ook MICROCOSMOS, en dan bedoelen ze de uitgebreide wereld (cosmos) van de computer oftewel "the micro"(-processor).

critters WAT BETEKENEN CF. EN SP. BIJ DE NAMEN ONDER DE PLAATJES?
Bij de afgebeelde dieren staan zoveel mogelijk de wetenschappelijke namen, dat zijn dubbele namen in het Grieks of Latijn. De geslachtsnaam met hoofdletter, gevolgd door de soortnaam met een kleine letter. Sommige soorten zijn moeilijk op soortnaam te brengen. Ik vraag soms hulp van experts, maar met alleen foto's is vaak geen betrouwbare determinatie mogelijk. Als de soortnaam waarschijnlijk, maar niet zeker is, komt de toevoeging cf. (confer) tussen de beide namen te staan om aan te geven dat de soortnaam eigenlijk nog geverifiëerd zou moeten worden. Als de soortnaam helemaal niet te bepalen is, wordt alleen de geslachtsnaam met de toevoeging sp. (species = soort) geplaatst. Als er een gangbare Nederlandse naam is, wordt die ook vermeld. Als er een minder gangbare Nederlandse naam bestaat, wordt die soms geplaatst, tussen aanhalingstekens.

critters HOE KOM IK IETS WETEN OVER EEN BEEST IN MIJN VIJVER?
Klik HIER om naar de hoofdindex van de afbeeldingen te gaan. Als je weet dat het een kever is, ga je naar één van de kevers-bladzijden. (Let op: sommige wantsen lijken net kevers, en keverlarven doen juist weer helemaal niet aan een kever denken en zijn voor een leek moeilijk te onderscheiden van libellenlarven). Weet je het absoluut niet, loop dan alle bladzijden door met de tabs bovenaan de plaatjesbladzijden. Als je er niet uit komt, kun je me e-mailen. Mogelijk vraag ik daarna een foto van het beest. Ik kan maar een paar dieren EXACT op naam brengen...

critters HOE ZIJN DE FOTO'S GEMAAKT?
De meeste met macrolenzen (vaak op een balg), een spiegelreflexcamera en een flitser. Hiermee werden dia's gemaakt, die weer ingescand zijn. Foto's genomen na begin 2005 zijn met een digitale spiegelreflex gemaakt. Meer over de fotgrafie mogelijk later, op een aparte bladzijde.

critters HOE MOGEN DE FOTO'S GEBRUIKT WORDEN?
De foto's mogen gedownload worden en voor eigen privé gebruik bekeken en geprint worden. Zodra je er dingen mee gaat doen als ze aan publiek vertonen, of in een tijdschrift, boek, op publiekelijke CD's of wat ook maar gaat zetten, MOET je me van te voren om toestemming vragen via e-mail. Ze mogen in elk geval NOOIT zonder mijn toestemming op een website geplaatst worden.

critters HOE IS DEZE WEBSITE GEMAAKT?
Eigenhandig, veel met Windows' Notepad (Kladblok) en een galerijgenerator die ik in het (Middeleeuwse) Qbasic heb geschreven. Halverwege 2005 ben ik begonnen HTML-Kit voor de afwerking van de textuele bladzijden te gebruiken. Er komt nog een bladzijde over de gebruikte HTML en CSS voor de liefhebbers....


HOME   HOOFDINDEX    SITEMAP   VRAGEN   LINKS   CONTACT   MEER 

home

© G.H. Visser 10-04-2005
rev. 25-05-2022

Valid XHTML 1.0!

https://www.microcosmos.nl/nfaq.htm