terug
terug
Micronectae scholtzi op zandbodem
Micronecta scholtzi
Vijverdwergduikertje

Bijna altijd zul je het dwergduikertje van deze kant zien, klein en aan de bodem gebonden als hij is. Het wat gedrongen profiel komt van boven goed uit, evenals het feit dat de kop in de breedte wat uitsteekt. De drie streepjes op de kop die naar boven in een punt uitlopen zijn typerend voor de scholtzi soort, het Vijverdwergduikertje.Let verder op de typische wantsenvleugels.

Micronecta, scutellum

Van boven is ook het scutellum, (schildje) goed te zien, het driehoekje wat op de lijntekening hieronder donker is aangegeven. Dit is het tweede deel van het borstschild, het mesonotum, wat bij de overige duikerwantsen door het eerste deel, het pronotum en de dekvleugels helemaal wordt afgedekt. Alleen bij de Micronecta soorten is het schildje zichtbaar.

Micronecta, scutellum
twee micronectae op zand Klik op het plaatje rechts voor een foto van twee andere Vijverdwergduikertjes die wat grijzer gekleurd lijken.

terug
terug naar: Duikerwants, Micronecta

Pagina route: INDEX » Wantsen » duikerwants » micronecta » bovenaanzicht

COPYRIGHT:
Alle foto's op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze foto's mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een email toestemming aan de auteur. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 06-12-2005
rev. 22-04-2011


https://www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!