terug
terug
Microvelia's 07-09-2006
Microvelia's in Spanje

Een beetje een zoekplaatje, maar wel een goede indruk van een Microvelia kolonie. Deze Microvelia's fotografeerde ik in de plantentuin Marimurtra bij Blanes, Noordelijk van Barcelona (met een digitaal compact cameraatje, daardoor wat minder detail). Er zitten veel larfjes. Links onderin een gevleugeld volwassen exemplaar. Twee ongevleugelde volwassen exemplaren zijn in paring, midden bovenaan. Rechts bovenin de huid van de pop van een muggenlarve.


Microvelia Spanje 7-9-2006 Microvelia larve ouder en jong Spanje 7-9-2006

Eerste plaatje: volwassen exemplaar met zilverige beharing op het borstschild, tweede plaatje: een wat oudere larve en rechts onderaan een piepjonge. Te zien aan het overdekkende pronotum (borstschild) zouden deze wantsjes Microvelia pygmaea kunnen zijn. Deze wordt in sommige lijsten "de zuidelijke dwergloper" genoemd en komt voor in Spanje (M. reticulata en M. buenoni niet). Microvelia pygmaea is in Nederland bekend uit Limburg, de laatste jaren is de soort ook wat noordelijker aangetroffen. Dit geldt voor meer zuidelijke insecten en wordt vaak gezien als een bewijs voor de opwarming van de atmosfeer.


Microvelia larven Spanje 7-9-2006
Twee larven op kroosblaadjes.
terug
terug naar: Microvelia, algemeen


terug
terug naar: OPPERVLAKTEWANTSEN

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 17-01-2007
www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!