terug
terug
Donacia soort op drijvend fonteinkruid, 31-07-2006
Donacia sp.

De kevers van het Donacia geslacht, zijn lid van de Bladhaantjes(Chrysomelidae) familie en geen echte waterkevers. Wel is hun levenswijze sterk aan water gebonden. In Nederland komen 18 soorten voor, die elk meestal leven van één bepaalde plant. Dit exemplaar zit op een drijvend fonteinkruid blad, misschien is dat de voedselplant, maar hij kan er ook toevallig op gezeten hebben. De soorten van de subfamilie Donaciinae worden ook wel riethaantjes genoemd, waarschijnlijk omdat de groepjes op rietstengels het meest opvallen. Door de grote, dikke voelsprieten lijken ze ook wel wat op boktorren. De buikzijde is begroeid met een bekleding van waterafstotende haren.

Donacia pop 31-07-2006

De witte, made-achtige larven van deze kevers zijn echte waterdieren: ze leven in modderige bodem op plantenwortels, waar ze sap en lucht uitzuigen. Ze komen niet boven water. Uiteindelijk verpoppen ze zich, de pop zit vastgekit op de plantenwortels waar ook de larve op leeft. Links een pop die van een wortelkluit is afgehaald. Hij is ongeveer 7 millimeter groot. Als de kever uitkomt klimt hij tegen de plant op tot hij boven water is.


terug
terug naar: W A T E R T O R R E N ( 2 )

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 09-09-2008
www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!