terug
terug
Rhantus suturalis, volgroeide larve 13-08-2007 Rhantus suturalis, volgroeide larve, ademend 13-08-2007
Rhantus suturalis
Volgroeide larve

Twee foto's van eenzelfde larve. Op de rechter foto haalt de larve adem met de achterlijfspunt. De witte buik is dik gegeten aan muggenlaven. Wesenberg Lund ¹ dacht dat de dunne buikhuid misschien huidademhaling mogelijk zou kunnen maken. De ronde vlekjes op de geledingen zijn poriën (stigmata) van de luchtbuizen (tracheae). Deze zijn bij de 1e en 2e fase larve gesloten. Hier, bij de 3e fase (d.w.z. de twee keer vervelde) larve zijn ze open. De lichte puntjes duiden op zilverglanzende luchtbelletjes. De stigmata zijn klein en er zitten waterafstotende haren in waardoor de lucht niet kan ontsnappen. Ze zijn waarschijnlijk open om de larve van lucht te kunnen voorzien als hij op de oever is gekropen voor de verpopping.
Let op de vele klokdiertjes op het hoornblad (de witte puntjes).

¹ Biologie der Süsswasserinsekten, Wesenberg Lund (1943)

porien op zijkant
Links een detailplaatje met de stigmata. Bij aandachtig bekijken zijn onder het pantser luchtbuisjes te zien die vanaf de stigmata lopen en zich vertakken in het lijf van de larve. Het meest linkse segment is het op één na laatste achterlijfsegment. Het laatste achterlijfsegment heeft ook twee stigmata, maar dat zijn de twee ademopeningen op de achterpunt, waarmee de larve lucht haalt aan het wateroppervlak.


terug
terug naar larve pagina


terug
terug naar: W A T E R T O R R E N ( 1 )

Pagina route: INDEX » zwemkevers » Rhantus suturalis » de larve » deze pagina

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden. De vele lichte puntjes op het hoornblad zijn klokdiertjes, microscopische eencelligen.
© G.H. Visser 11-09-2007
rev. 06-10-2007


www.microcosmos.nl/nbeet1/rhantusl07.htm

Valid XHTML 1.0!