terug
terug
Rhantus suturalis, kop 05-08-2007
Rhantus suturalis
Rhantus suturalis, kop van de larve

Op deze foto zijn een aantal details goed zichtbaar. Het doorzichtige pantser heeft een duidelijke middennaad, die zich ter hoogte van de voelsprieten vertakt. De hersenen zijn te zien, evenals een paar zenuwbanen. Aan de zijranden heeft de kop een rijtje "stekeltjes". Vooraan de koprand is een randje fijnere stekels te zien. De ogen bestaan uit een groepje enkelvoudige oogvlekken (ocellen). Let op het halfcirkelvormige rijtje bruine stippeltjes op de kop, dit is typerend voor de suturalis soort. Op het borstpantser zitten wat zandkorrels.



Rhantus suturalis, zijkant kop 13-08-2007

Een volgroeide larve, de kop van de zijkant gezien. De ruimte tussen de linker drie ocellen met de rij stekeltjes die daar bijna doorheen loopt is typerend voor de Rhantus larven. De kop is tussen de kaken "ingedeukt". Op de plaatsen waar de kaken en de voelsprieten (antennen) beginnen is het pantser kleurloos en doorzichtig:

detail antenne
terug
terug

terug
terug naar: W A T E R T O R R E N ( 1 )

Pagina route: INDEX » zwemkevers » Rhantus suturalis » de larve » deze pagina

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 04-09-2007
rev. 21-09-2007


www.microcosmos.nl/nbeet1/rhantusl04.htm

Valid XHTML 1.0!