terug
terug
Rhantus suturalis
Rhantus suturalis, Culex larva
Rhantus suturalis, larve met muggenlarve als prooi

Met een bliksemsnelle uithaal heeft deze keverlarve een larve van een steekmug (Culex sp.) bemachtigd. Met zijn holle kaken spuit hij giftige, eiwitoplossende enzymen in de prooi, die daarna wordt uitgezogen. Tijdens het leegzuigen leek de larve op deze foto ook stukken van de uitwendig verteerde muggenlarve af te happen, wat zou betekenen dat de mondspleet niet gesloten is zoals bij de larven van veel waterroofkevers. De waterkever Rhantus suturalis legt haar eieren in kleine watertjes, dezelfde waarop steekmuggen ook bij voorkeur hun eipakketjes afzetten. De keverlarven vinden zo een met muggenlarven gedekte tafel, waar ze dankbaar gebruik van maken: een Rhantus larve kan zo'n 20 tot 30 muggenlarven per dag aan!

Rhantus suturalis larve ziet prooi 13-08-2007 Rhantus suturalis larve, detail kop 13-08-2007
larve ziet prooi
Het zicht van de larve is niet bijzonder goed, maar als een prooi dichterbij komt wordt de larve direct attent en en zit dan met opengesperde kaken klaar voor de uithaal, bijvoorbeeld zoals op de foto links, die een halve minuut vóór de bovenstaande foto genomen is toen de larve de muggenlarve zag.
kop van larve Rhantus suturalis 13-08-2007
onderlip open?
Op de detailfoto van de kop is te zien dat de mondspleet gesloten is. Op de foto rechts, waar we van onder tegen de kop kijken, zien we de onderlip open staan? Dat zou kunnen betekenen dat de larve inderdaad kan "schrokken" en niet alleen zuigen door zijn holle kaken...
Voor mensen die net zo onverzadigbaar zijn als de larve is hier NOG een foto:
rhantus larve met muggenlarve vergroting

terug
terug naar: W A T E R T O R R E N ( 1 )

Pagina route: INDEX » zwemkevers » Rhantus suturalis » de larve » deze pagina

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 21-08-2007
rev. 16-04-2008

www.microcosmos.nl/nbeet1/rhantusl03.htm

Valid XHTML 1.0!