terug
terug
naar
R.suturalis
Rhantus frontalis 18-05-2015
Rhantus frontalis
(Synoniem: Rhantus notatus)

Rhantus frontalis komt niet zo verspreid voor als Rhantus suturalis, maar is algemeen in Zuidwest Nederland en langs de kust. In het binnenland is hij zeldzaam (van Nieukerken,1992). Dit 10,4 mm groot exemplaar zat in een drabbige sloot vlak bij de Ramspolbrug ten noorden van Kampen. Wellicht mogen we dat ook als kust rekenen.

Op deze foto zijn de vlekken op het halsschild goed zichtbaar. Kenmerkend is de grotere centrale vlek tussen de beide wat kromme vlekken. R. suturalis heeft alleen een (soms wat vaag) ruitvormig vlekje midden op het halsschild. Andere hier zichtbare kenmerken zijn de antennes (voelsprieten) donkere eindtippen hebben en de lichte lijnen, zonder puntjes, over de dekschilden (Foster & Friday, 2009).

De kever heeft een deel van de lucht onder de dekschilden weggeperst, zodat er een luchtbel onstaan is. Op het plaatje hieronder is dat een groter deel. Meer over dit gedrag op deze pagina over R. suturalis

Rhantus frontalis 18-05-2015


Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Rhantus kevers te zien.

Rhantus frontalis 18-05-2015
Naar Rhantus frontalis.
Rhantus suturalis 24-07-2007
Naar Rhantus suturalis.
Rhantus suturalis 23-06-1999
Naar Rhantus exsoletus.Literatuur:

Zie Literatuurlijst waterkevers.


terug
terug naar: W A T E R T O R R E N  (1)

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 03-06-2015
rev. 15-06-2024

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!