terug
Rhantus frontalis 18-05-2015
Rhantus frontalis

Rhantus frontalis komt niet zo verspreid voor als Rhantus suturalis, maar is algemeen in Zuidwest Nederland en langs de kust. In het binnenland is hij zeldzaam (van Nieukerken,1992). Dit 10,4 mm groot exemplaar zat in een drabbige sloot vlak bij de Ramspolbrug ten noorden van Kampen. Wellicht mogen we dat ook als kust rekenen.

Op deze foto zijn de vlekken op het halsschild goed zichtbaar. Kenmerkend is de grotere centrale vlek tussen de beide wat kromme vlekken. R. suturalis heeft alleen een (soms wat vaag) ruitvormig vlekje midden op het halsschild. Andere hier zichtbare kenmerken zijn de antennes (voelsprieten) donkere eindtippen hebben en de lichte lijnen over de dekschilden (Foster & Friday, 2009).

De kever heeft wat van de ademlucht wat onder de dekschilden weggeperst, zie ook plaatje onderaan deze pagina.Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Rhantus kevers te zien.

Rhantus frontalis 18-05-2015
Naar eerste pagina over deze soort.
Limnesia maculata 06-04-2011
Andere exemplaren.
Limnesia maculata 06-04-2011
Een licht gekleurd exemplaar.
2,1 mm
Limnesia maculata 06-04-2011
Een bont gevlekt exemplaar.
1,7 mmLiteratuur:

Zie eerste pagina over deze soort.


terug
terug naar: W A T E R T O R R E N  (1)

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 03-06-2015
rev. 03-06-2015

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!