terug
terug


Laccophilus, underside
vergroting onderkant
Laccophilus 28-06-99   Laccophilus 28-06-99 detail
Laccophilus cf. minutus

Ik dacht dit bijna 5 mm grote kevertje Laccophilus hyalinus was, vanwege de doorzichtigheid. (Lacco - philus = meer - minnend, de toevoeging hyalinus komt van het van Griekse hualos: glas. Dit laatste slaat op het transparante van het pantser en de dekschilden. Op het rechter detailplaatje zijn de hersenen en de oogzenuwen door het koppantser duidelijk te zien. Bij goed kijken zie je ook iets van de opgevouwen achtervleugels onder de dekschilden. Maar het bleek waarschijnlijk Laccophilus minutus te zijn (met dank aan Klaas Reissmann). Dat minutus staat voor: klein, de kever is vaak net iets kleiner dan L. hyalinus) . Deze soort is dus ook behoorlijk transparant. De afkorting cf. (confer) betekent dat de determinatie niet zeker is.

De achterpoten houdt deze kever helemaal onder het achterlijf, in tegenstelling tot de meeste zwemkevers, waarbij je de de zwempoten als "veertjes" omhoog ziet staan. Dit is op de foto van de onderzijde (klik op het meest linkse plaatje) ook duidelijk te zien.


terug
terug naar: W A T E R T O R R E N ( 1 )

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 26-02-2006
rev. 06-09-2008

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!