terug
terug
Piona longipalpis

Piona longipalpis, onderkant mannetje 12-08-2013
Bij het mannetje liggen de derde en vierde epimerenparen mediaan tegen elkaar.
De genitaalvelden (nappenplaten) liggen tegen de geslachtsopening en dicht bij de epimeren.
Piona longipalpis, onderkant vrouwtje 12-08-2013
Bij het vrouwtje liggen de derde en vierde epimeren paren verder van elkaar.
De genitaalvelden zijn kleiner dan die van het mannetje. Ze zijn met een kleine chitinebrug met elkaar verbonden en, omdat de geslachtsopening groter is dan die van het mannetje, liggen ze verder van de epimeren.Piona coccinea

 

Aan de opvallend grote genitaalvelden met de vele nappen (acetibula) is Piona longipalpis makkelijk herkenbaar, eerder dan aan de naamgevende grote palpen. Er liggen volgens de determineerwerken meer dan 60 nappen op een veld (Smit, 2018 en Viets, 1936). Viets (1936) schrijft dat er ook twee grotere nappen per plaat zijn bij het vrouwtje, maar dat is hier niet duidelijk te zien. Wel zien we op de foto van het mannetje een grotere nap, aan beide kanten van de genitaalopening.

Bij de vangst van de P. longipalpis exemplaren zat ook de meer algemene soort Piona coccinea. Bekijk de onderkant van een exemplaar op de afbeelding rechts. Ook hier een behoorlijk aantal nappen, maar minder dan 60. Daarbij zijn de velden relatief kleiner en ze liggen verder uit elkaar dan bij hier behandelde soort. De epimeren en poten zijn ook lichter van kleur.

Piona longipalpis, onderzijde palp mannetje 12-08-2013

Links een onderaanzicht van de palp van het mannelijk exemplaar P. longipalpis, met de twee grotere doorns op P-IV (het vierde lid). Viets (1936) noemt de doorn(s) "Haarhöcker", wat haarbult(en) betekent. Ook P. coccinea heeft twee grotere doorns op P-IV.

Piona longipalpis, onderzijde mannetje 12-08-2013
Onderkant mannetje (ingesloten in een waterdruppel water)
Piona longipalpis, onderzijde mannetje 12-08-2013Detail mannetje: derde poot voet (III-P-6) en het holle stuk op de vierde poot (IV-P-4).


Klik op de plaatjes hieronder om andere pagina's over Piona longipalpis te zien.

Piona longipalpis vrouwtje 12-08-2013
pagina 1
Piona longipalpis 06-04-2011
pagina 2
Piona longipalpis, mannetje onderkant 12-08-2013
pagina 3

terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 24-04-2022
rev. 25-04-2022

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!

https://www.microcosmos.nl/nartro/piona63.htm