terug
terug
Pardosa cf. amentata
Pardosa cf. amentata
Tuinwolfspin ?

Deze wolfspin houdt zich graag in de buurt van water op en is vaak te zien op tuinvijvers, zoals het exemplaar op deze foto, die een vlieg uitzuigt. Hij kan net als de poelpiraat op water lopen om op het oppervlak gevallen insecten te grijpen. Wolfspinnen maken geen web, maar jagen actief op hun prooien, die met een sprong overweldigd worden.

De naam Pardosa, van het Griekse Pardos = panter wijst op deze manier van jagen. (In ons woord luipaard, van leopardus, "leeuw-panter" zit dit Griekse woord ook nog verstopt). De toevoeging amentata duidt mogelijk op de ringvormige vlekken op de poten. De afkorting cf. en het vraagteken heb ik erbij gezet om met alleen deze foto de soortnaam niet zeker is.

Grappig is, dat de spin onze kant uit lijkt te kijken, maar het zijn de twee linker ogen van de vier die deze spin heeft.


terug
terug naar: SPRINGSTAARTJES, SPINNEN, KREEFTACHTIGEN

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 11-09-2008
rev. 12-09-2008

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!