terug
terug
Limnesia fulgida 15-04-2013
Limnesia fulgida

De naam van een watermijt zegt niet alles. Dit exemplaar met zijn fraai contrasterende vlekken leek me een mooi voorbeeld van een Limnesia maculata (maculata: gevlekt). Maar het bleek een Limnesia fulgida te zijn. Die naam lijkt overigens niet zo slecht gekozen: fulgida betekent glanzend of stralend en dit 1,4 mm grote, mannelijke exemplaar was inderdaad glanzend en helderrood. De soort komt in Nederland algemeen voor (Smit & van der Hammen, 2000) in schone sloten met voldoende planten. Deze mijt komt uit hetzelfde slootje waar een jaar ervoor het Limnesia undulatoides exemplaar werd gevonden wat op een andere pagina is afgebeeld.

Limnesia fulgida lijkt erg veel op Limnesia undulatoides. Bovendien kwam dit exemplaar uit dezelfde sloot, daardoor ontstond twijfel bij de determinatie. Beide soorten zijn flinke, rood gekleurde mijten met dikke, blauwige palpen. De epimeren van L. fulgida zijn vaak paars (Van Haaren & Tempelman 2009), bij dit exemplaar waren de epimeren niet zo paars, maar wel duidelijk blauwer dan die van het L. undulatoides exemplaar. Er zitten cylindertjes onder de palpen, in de uiteinden daarvan zit een stift. In tegenstelling tot L.  undulatoides zijn de cylinders kort, ongeveer net zolang als de stiften. Op het detailplaatje hieronder zijn ze aangeduid met een pijltje.Limnesia fulgida, zijaanzicht 15-04-2013
De zwemmende mijt. Let op de grote zwemharen.
Limnesia fulgida, detail palpen 15-04-2013
Een detail van de foto links. Het pijltje wijst naar de stiften.
Limnesia fulgida 15-04-2013
Limmesia fulgida
Limnesia undulatoides 14-05-2012
Limnesia undulatoides

Limnesia fulgida en Limnesia undulatoides:
De grotere, rode Limnesia undulatoides is recentelijk als soort afgesplitst van de kleinere Limmesia undulata, die meestal geel of groenig is. (Davids, 1997).
L. undulatoides heeft de kenmerken (palpen, epimeren) van L. undulata, maar lijkt oppervlakkig veel meer op L. fulgida.
Mogelijk heeft dit in het verleden verwarring veroorzaakt. De (foutieve) naam Limnesia histrionica werd o.a. door Piersig (1897) gebruikt.

(Zie ook bij Limnesia undulatoides.)
Meer bijzonderheden: Van Haaren & Tempelman (2009).Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Limnesia fulgida te zien.

Limnesia fulgida 15-04-2013
Meer foto's van dezelfde mijt.Met dank aan Ton van Haaren voor de hulp bij de determinatie.

Literatuur:

Macrofauna nieuwsmail 72 6 april 2007 opgehaald van www.helpdeskwater.nl/publish/pages/24311/macrofaunanieuwsmail_72.pdf

Van Haaren, T. & Tempelman, D. (2009). The dutch species of Limnesia, with ecological and biological notes (acari: hydrachnidia: limnesiidae). Nederlandse Faunistische Mededelingen,30. Te vinden op http://www.repository.naturalis.nl/document/446808

Zie verder de LITERATUURLIJST watermijten.terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 27-04-2013
rev. 07-05-2013

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!