terug
terug
Arrenurus cf. buccinator
vrouwtje

Arrenurus cf. buccinator, vrouwtje 15-07-2012
Arrenurus cf. buccinator, vrouwtje 15-07-2010


De vrouwelijke exemplaren van het Arrenurus geslacht zijn vaak moeilijk tot op de soort te determineren. Ze hebben allemaal een wat afgeplat, bol lichaam met een pantser en een rugnaad. De kleur is vaak bruin of groen. De kleine palpen zien er ook vrijwel eender uit. De foto's hierboven geven dan ook geen enkele zekerheid bij de vraag of dit een A. buccinator vrouwtje is.


Arrenurus cf. buccinator, vrouwtje boven en onderkant 15-07-2012

De boven en onderkant van deze watermijt. Op de bovenkant zijn een paar schildjes te onderscheiden. Verder is de rugnaad goed te zien, deze is ellipsvormig en heeft een ruime afstand tot de ogen. Bij alle Arrenurus soorten zijn de twee ogenparen samengevoegd tot één paar.

Aan de onderkant de epimeren en het genitaal met de platen, deze zijn ook voorzien van een pantsering gelijk aan die van het lichaam, maar met kleinere "cellen". De kenmerken die wijzen op A. buccinator zijn: (Besseling,1964 en Viets,1936)

Een belangrijke, eerste aanwijzing: er zitten geen borstelgroepen op de binnenzijden van de palpen. Dit is hier niet te zien, wel op de volgende pagina met microscopische opnamen. Alles wijst op deze soort, reden waarom ik met succes actief op zoek ging naar een mannelijk exemplaar.Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Arrenurus buccinator te zien.

Arrenurus cf. buccinator, mannetje en vrouwtje 21-07 en 15-07-2012
Naar de eerste pagina over deze soort
Arrenurus cf. buccinator, vrouwtje 15-07-2012, palpen
Microscoopfoto's van dit exemplaar
Arrenurus cf. buccinator, mannetje, onderzijde 21-07-2012
Foto's van het mannetje


terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 25-11-2012
rev. 04-12-2012

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!