terug
terug
Arrenurus cf. buccinator

Arrenurus cf. buccinator, mannetje 21-07-2012
mannetje 1,3 mm
Arrenurus cf. buccinator, vrouwtje 15-07-2012
vrouwtje 1,3 mm


Er bestaan veel soorten Arrenurus, het zijn allemaal gepantserde mijten. Het geslacht (genus) Arrenurus wordt vaak onderverdeeld op basis van de lengte van het staartvormige aanhangsel. A. buccinator hoort bij het subgenus Megaluracurus, de langstaartige soorten, zie ook: Arrenurus globator. De naam buccinator betekent: trompetter, dat zal wel op de vorm van de staart slaan.

Dit was de eerste Arrenurus soort waarbij ik eerst het vrouwtje op naam kon brengen en daarna met succes op zoek ging naar een mannelijk exemplaar. Arrenurus vrouwtjes gelden dan ook als moeilijk te determineren (Viets, 1936). Zie de de pagina over het vrouwtje voor meer bijzonderheden.

Arrenurus cf. buccinator, mannetje 21-07-2012
Arrenurus cf. buccinator, vrouwtje 15-07-2012

Het vrouwtje (boven) ziet eruit zoals de meeste Arrenurus soorten.

Het mannetje is specifieker met met zijn lange staart. De lengte van de bovenzijde van de staart is kleiner dan die van de onderzijde. De staart is versmald in het gedeelte wat met de rest van het lichaam verbonden is. De voorzijde van de mijt tussen de ogen is iets concaaf. De achterpoten hebben een kleine spoor (hier bijna niet zichtbaar).Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Arrenurus buccinator te zien.

Arrenurus cf. buccinator, mannetje 21-07-2012
Meer foto's van het mannetje
Arrenurus cf. buccinator, vrouwtje, onderzijde 15-07-2012
Meer foto's van het vrouwtje


terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 24-11-2012
rev. 24-12-2012

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!