terug
terug
 Megafenestra cf. aurita
Megafenestra cf. aurita

Als kristallen scheepjes liggen deze watervlooien met hun rug naar beneden vlak onder de waterspiegel. Ze kunnen dit dankzij een rij speciale, waterafstotende haartjes langs de rand van elke helft van het schaaltje, die door het wateroppervlak steken en daar vlak op gaan liggen. Daarmee zijn ze als het ware opgehangen en kunnen er gemakkelijk onderdoor glijden door een slag met hun voelsprieten. Hun kieuwpootjes verzorgen een constante stroom oppervlakte water door de schaal, kleine voedseldeeltjes die daar in zitten, en zeven die er uit. Het mosselkreeftje Notodromas monacha doet nagenoeg hetzelfde. Het wateroppervlak is voor veel slootwaterdiertjes een leefmilieu. Megafenestra kan ook gewoon onder water zwemmen en doet dat logischerwijze met de rug naar beneden.

Op de foto boven kijken we tegen de achterkant van de watervlooien aan. Bij het linker exemplaar is de kop te zien, met het ene, samengestelde oog. De donkere objecten op de bodem van de schalen zijn eieren, de watervlooien zelf liggen als rode kreeften daarboven op.

Deze watervlo heeft jaren als Scapholoberis mucronata op de site gestaan. Dat is een soort die er veel op lijkt. Dank aan Ian Gardiner die me middels een e-mail attent maakte op die foutieve aanduiding.


terug
terug naar: WATERVLOOIEN EN ANDERE KLEINE KREEFTJES

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 31-10-2006
rev. 06-10-2016

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!