terug
terug
Tiphys cf. ornatus 14-05-2012 fill Tiphys cf. ornatus 14-05-2012
Tiphys cf. ornatus

In een veenslootje bij Winterswijk vond ik een paar donkere watermijten. Het grootste exemplaar, was deze 2mm lange mijt met een oplichtende, roodbruine vlek. Het bleek een vrouwelijke Tiphys ornatus te zijn, volgens Besseling (1964) en ook volgens Viets (1936), die hem onder de nu niet meer gebruikte naam Acercus ornatus beschrijft. De overige mijten bleken andere soorten.

Tiphys ornatus is een algemeen voorkomende soort (Smit & van der Hammen, 2000), die in de oudere literatuur al beschreven wordt met diverse geslachtsnamen. De soort komt vooral in het voorjaar voor, de mannetjes zijn na het voorjaar niet meer te vinden volgens Piersig (1897) en ook Viets (1936), die de paring beschijft en afbeeldt: het mannetje hangt onder het vrouwtje maar omklemt niet haar poten op de wijze van de Piona soorten, hij heeft ook niet de daarvoor aanwezige holten in de poten.

Tiphys cf. ornatus 14-05-2012

Het lichaam heeft de vorm van een ei met spitse punt. Op het onscherpe plaatje links is te zien dat de achterkant ook tamelijk spits is, waardoor de omtrek ellipsvormig is. Volgens Piersig (1897) is dat vooral bij de jonge exemplaren zo.

Tiphys ornatus lijkt wat op een donkerbruine versie van Pionopsis lutescens. Streble & Krauter (1978) beschrijven die als Acercopsis lutescens en daar onder vond ik Tiphys ornatus als kort, apart item. En ik vond op Yann's website hydracina.org een als Pionopsis lutescens gedetermineerde watermijt, die volgens mij een Tiphys ornatus is.



Deze mijt had zwemharen aan de poten en kon ook dan ook redelijk zwemmen, maar de meeste tijd scharrelde hij wat op de bodem of zat stil. Dit beschreef ook Piersig (1879), die er aan toevoegde dat de mannetjes wél snel en langdurig zwemmen.


Tiphys cf. ornatus 14-05-2012, zwemmend
Tiphys cf. ornatus 14-05-2012, lopend
De mijt loopt over de bodem, links: de zwemmende mijt.


Tuzovsky (2011) geeft bijzonderheden over de ontwikeling: de larven zouden het in uitdrogende poelen kunnen uithouden en hij vond deutonymfen in water onder smeltend ijs, wat zou kunnen betekenen dat de soort overwintert in de deutonymf fase.


Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's en beschrijvingen te zien.

Tiphys cf. ornatus, vrouwtje 14-05-2012
Meer over dit exemplaar.
Pionopsis cf. lutescens, vrouwtje 05-05-2011
Pionopsis cf. lutescens.
2,1 mm


LITERATUUR

Tuzovsky, P.V. (2011) Water mites of the genus Tiphys Koch, 1836 (Acariformes: Pionidae) in Russia.  Acarina 19 (2): 113 - 212. Institute of Biology of Inland Waters, Russian Academy of Sciences, Borok, Yaroslavl Province, 152742 Russia
Opgehaald van http://insects.ummz.lsa.umich.edu/ACARINA/PDFS/2011_2/Tuzovsky2011.pdf

Zie verder de LITERATUURLIJST watermijten.


LINK: Een Pionopsis lutescens op Yann's hydracarina.org die volgens mij eerder een Tiphys ornatus is.



terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 20-05-2012
rev. 15-08-2012

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!