terug
terug
Limnesia undulatoides 14-05-2012
Limnesia undulatoides

Deze watermijt zat bij dezelfde vangst als de Tiphys ornatus elders op deze site. L. undulatoides heeft mogelijk meer een voorkeur voor schoon water dan L. undulata (Smit & van der Hammen, 2000). Dit exemplaar komt uit een venig slootje met helder water, bij Winterswijk. Hier zit de mijt stil en poetst met de omhoog gestoken achterpoot over het lijf.

Bij alle Limnesia soorten zijn de beide oogparen gescheiden, waardoor er vier ogen zijn, op de foto hieronder zijn ze nog beter te zien.

Limnesia undulatoides, vooraanzicht 14-05-2012

De onderste twee ogen zijn beweeglijk (Viets 1936). Onder de ogen zijn twee klieropeningen te zien. Let op de scherpe uiteinden van de palpen. Hieronder twee foto's van de palpen.

Limnesia undulatoides (mannetje), palpen 14-05-2012

Rechts is onder het tweede segment de kleine stift te zien, die op het lange cylindrische voetstukje zit. De afstand van het bultje op het vierde segment is ongeveer gelijk aan de lengte van het vijfde segment. Bij L. curvipalpis is die afstand groter (Van Haaren & Tempelman, 2009). Op de foto hieronder is één van de haartjes op het bultje vaag te zien.

Limnesia undulatoides (mannetje), vooraanzicht 14-05-2012



Klik op de plaatjes hieronder om meer foto's van Limnesia undulatoides te zien.

Limnesia undulatoides 14-05-2012
Naar de eerste pagina.
Limnesia undulatoides 14-05-2012
Meer foto's van dezelfde mijt.
Limnesia cf. undulatoides 21-08-2005
Foto's van een ander exemplaar.
(1,3 mm - determinatie niet zeker)



Literatuur en links: zie de eerste pagina.

terug
terug naar: W A T E R M I J T E N

COPYRIGHT:
Alle afbeeldingen op deze site zijn door G.H. Visser (Aadorp, Nederland) gemaakt, tenzij anders genoemd. Alle rechten behoren hem toe. Deze afbeeldingen mogen op geen enkele wijze anders dan voor eigen privé gebruik aangewend worden. Direct linken naar of plaatsen van de afbeeldingen op andere websites zonder toestemming nadrukkelijk verboden. Als u ze voor doelen, waarbij derden betrokken zijn, wilt gebruiken, vraag dan via een e-mail goedkeuring aan de auteur. Doel van de foto's is wel dat ze de interesse in de natuur helpen bevorderen op alle mogelijke manieren. In het bijzonder worden mensen aangemoedigd die materiaal nodig hebben voor natuurexposities of voor educatieve doeleinden.
© G.H. Visser 05-06-2012
rev. 13-06-2012

www.microcosmos.nl

Valid XHTML 1.0!